Wat is het 

Lijn is de oudst bekende kajak discipline en is samen met Slalom de enige erkend  als Olympische discipline. Zoals de naam van de sport zelf zegt wordt er in lijnen of banen gevaren. Tijdens internationale regatta’s zijn dit negen banen. De afstanden variëren van 1000m, 500m en 200m voor de senioren. Voor de jongeren is de min. afstand 100m.

 

Houd je toch iets meer van langere afstanden, wordt er elk wedstrijd weekend ook een 'lange baan' voorzien, die 2km voor de jongste vaarders of 5km voor de grotere vaarders lang is waarin minstens 1 keerpunt zit. 

Door de jaren heen heeft de sport een enorme evolutie doorgemaakt. De technologie staat immers niet stil. Vroeger werd er gevaren in houten kajaks en houten “platte “ peddels, heel vroeger zelfs met een doeken bovendek! Prachtige ambachtelijk gemaakte boten. Deze degelijk gemaakte boten verschijnen nog steeds op wedstrijden, sommige meer dan 50 jaar oud zijn.

Aangezien lijn rondt snelheid draait, worden de boten zo smal mogelijk gemaakt. Afhankelijk van je evenwichtsgevoel ga je tijdens het trainen steeds een smallere boot krijgen. Af en toe omvallen tijdens het trainen hoort er dus ook zeker bij. De K1 (een kajak voor 1 persoon) moet steeds 12kg wegen en is 5m20 lang. 
Lijn varen is ook een echte team sport, zo kan je K2 en K4 varen, namelijk met 2 of 4 personen in 1 boot. Hierbij is het belangrijk om zo gelijk mogelijk te peddelen. 

Tijdens het trainen voor lijnvaren, ga je snel merken dat je heel je lichaam nodig hebt. De meeste kracht komt eenmaal vanuit onze benen, die dan via de romp overgezet wordt naar de armen en uiteindelijk naar de peddel die de krachten omzet naar snelheid. 

Voor de jongste vaarders worden er op een wedstrijd ook 'jeugdspelen' georganiseerd. Hierbij worden meerdere kleine wedstrijdjes samengeteld tot een eindklassement. Deze kleine wedstrijdjes bestaan uit een stuk lijnvaren, een parcours afleggen met een kajak en een wedstrijdje lopen. 

 

Historiek

Waar kan je aan lijnvaren doen?

Lijnvaren wordt steeds uitgevoerd op vlakwater, zoals rustige kanalen of meren. Rustigere riviertjes kunnen ook een leuke uitdaging zijn met een sprintboot. Heel wat clubs over heel België bieden lijnvaren aan, zowel competitief als recreatief. (Interactieve kaart gefilterd op Lijn)                                                                                

Kalender

Resultaten

Benieuwd naar de resultaten van de wedstrijd van afgelopen weekend? Of eerder benieuwd naar het archief? Ontdek hieronder de resultaten van de discipline Lijn!

Lijn resultaten

Wedstrijdinformatie 

Om aan peddelsportwedstrijden te kunnen en mogen deelnemen, zal je eerst enkele zaken in orde dienen te brengen. Je zal een medisch attest dienen laten invullen door een arts en een wedstrijdvergunning via jouw club moeten aanvragen.

Sportreglement

Klik op de knop om het sportreglement te bekijken, downloaden of afdrukken. 

Weetje

Een sprintkajak bestuur je met een stokje tussen je voeten. Achteraan de boot, onder het water zit het roer. 

Wil je steeds op de hoogte blijven? 
Schrijf je dan nu in op onze nieuwsbrief! Of volg ons op Social Media