Vlaamse Kano & Kajak Federatie

De Vlaamse Kano & Kajak Federatie wil samen met haar clubs streven naar een optimale samenwerking om zoveel mogelijk jeugd aan te zetten om te kajakken, maar ook het behouden van hun leden. Het reglement werd aangepast naar het jaar 2017 en de clubs werden gecontacteerd om deel te nemen. Sport Vlaanderen vindt het Jeugdinvest programma een fantastisch programma om zich te focussen op jeugd en trekt hiervoor een groot budget uit.

Er zijn 3 kwaliteitsprincipes in dit project namelijk “Draagvlak jeugdwerking”, “Goed (jeugd)bestuur” en “Kwaliteit van het jeugdaanbod”. In het project dienen de clubs eerst te voldoen aan de algemene subsidievoorwaarden, deze voorwaarden worden meestal zelfs standaard behaald door de verschillende clubs. Na enkele herinneringsmailtjes zijn er 18 clubs die meedoen in het programma, in 2016 waren dit er 14. We willen de 4 nieuwe clubs (GKV - IRWV - VVWH - WKKH) via deze weg welkom heten. In de drie kwaliteitsprincipes zijn er verschillende criteria waar de club credits kan winnen. Deze credits worden vervolgens gelinkt aan de subsidies die VKKF gekregen heeft van Sport Vlaanderen.

De clubs die meedoen aan het project kunnen één van de drie labels winnen, de labels zijn gelinkt aan verschillende criteria. Er zijn 4 criteria namelijk het procent gediplomeerde trainers t.o.v. aantal leden, procent jeugdleden t.o.v. aantal leden, al dan niet hebben van een jeugdbeleidsplan en het aantal deelnames aan jeugdactiviteiten. De clubs konden a – b – c scoren op deze criteria. Wanneer een club 3 keer A scoorde, behaalde hij een gouden label. Als een club 3 maal B scoorde, behaalde hij een zilveren label. De rest scoorde een bronzen label.

Resultaten Jeugdinvst 1Deinse Kajak Club, Kanoclub De Paddel en Roeselaarse KajakVaarders zijn de drie clubs die een gouden label gewonnen hebben.
Harelbeekse Kano Vereniging, Koninklijke Cano Club Mechelen, Kastelse Kayak Klub, Koninklijke Kortrijkse Yacht- en Kano Club, Koninklijke Sportivitas Kayak Club Leuven, Neerpelt Watersport Club en Technico Kajak Club zijn de clubs die een zilveren label gewonnen hebben.
De bronzen labels zijn voor Diksmuidse Kajakclub De Billander, Gentse Kano en Kajak Organisatie, Geelse Kajak Vaarders, Ieperse Roei- en Watersport Vereniging, Koninklijke Cano Club Gent, Koninklijke Sobeka Kano Klub Zwevegem, Vlaamse Vereniging voor Watersport Hasselt en Willebroekse Kajak Klub Hazewinkel.

Voor de eerste kwaliteitsprincipe “Draagvlak jeugdwerking” scoren KSKZ, NWC en RKV 70 op 70 credits. Voor de tweede kwaliteitsprincipe “Goed (jeugd)bestuur” scoren KDP en RKV het hoogste met 38 op 53 credits. Voor de derde kwaliteitsprincipe scoort RKV het hoogste met 84 credits op 90. De club met de meeste jeugdleden in NWC, ze tellen een totaal van 74 jeugdleden. Alle jeugdleden samen in het Jeugdinvest programma bedraagt 699 leden, in totaal zijn er 883 jeugdleden in de Vlaamse Kano & Kajak Federatie.

Met de gekregen subsidies mag de club kiezen in welke zaak hij investeert, een voorwaarde is dat dit gerelateerd is met hun jeugdwerking, bijvoorbeeld aankoop van sporttechnisch materiaal. Hier kan je de verdeling van punten en subsidies per club terugvinden. 

VKKF wil alle deelnemende clubs bedanken voor hun inzet. Ze wil ook alle clubs feliciteren met het geleverde werk in functie van hun jeugdwerking. Als laatste wil ze deze clubs succes wensen in het optimaliseren van hun jeugdwerking door de gegeven feedback van VKKF.

Natuurlijk gaan we in 2018 door met dit programma! Zijn er jeugdleden in jouw club? Zijn er trainer(s) die zich inzetten en ontfermen voor de jeugd? Wil je graag meer vriendjes en vriendinnetjes hebben in je club? Wil je graag extra materiaal in je club? Maar de belangrijkste vraag: wens je te groeien in de jeugdwerking?

Schrijf jullie dan zeker in het Jeugdinvest programma van 2018!

Wens je nog meer informatie over het Jeugdinvest programma, aarzel dan niet om Joanna te contacteren!