Vlaamse Kano & Kajak Federatie

 

Rafting

423127 10150537513121325 153710746324 9015023 290990953 n

Iedereen kent rafting als recreatieve wildwatersport. Velen onder ons hebben waarschijnlijk ook al wel eens in een raft gezeten tijdens een vakantie of een temabuildingsdag. Rafting gebeurt in opblaasbare rubberen boten met luchtkamers die ondertussen in verschillende maten en kleuren te vinden zijn. Meestal wordt er geraft met 4 tot 6 personen. Grotere boten die ook op rivieren zoals de Colorado worden gebruikt gaan tot 12 personen.

Recreatief

Rafting is een dankbare sportdiscipline om recreatievelingen al snel een echte wildwaterervaring te laten beleven. Dit is mogelijk vanwege de vrij grote stabiliteit van de boot ten op zichte van bijvoorbeeld een wildwater kajak. Een instructeur coached als het ware de mede-rafters doorheen een traject. Uiteraard moet er steeds nagedacht worden over alle veiligheidsaspecten zoals kledij, wat te doen bij omkanteling, voorzien van safety-boaters rondom een raft, enz... U kiest daarom ook best voor geschoolde instructeurs. Riviertrajecten worden best gekozen in functie van de ervaring van deelnemers en de instructeur.

Competitief

IRF_logo

Naast recreatief raften bestaat er ook een echte competitie die verspreid georganiseerd wordt over gans de wereld. De overkoelende organisatie in de wereld is het IRF of the international rafting federation

Zo schrijft IRF internationale regels (anno2013) uit voor de organisatie van officiële raft-competities. De grote onderdelen zijn:sprint, head to head, slalom, downriver

Verschillende van onze clubs hebben reeds een raftteam dat deelneemt aan deze competities. Deze worden ondersteund door het Technisch Comité rafting.

Deze pagina is ook rechtstreeks te bereiken via

"www.vkkf.be/rafting"