Vlaamse Kano & Kajak Federatie

De internationale moeilijkheidsschaal voor rivieren geeft de wildheid van het water aan dat door een rivier (of wildwaterbaan) stroomt. Van het zeer makkelijk te bevaren wildwater één tot het onbevaarbare wildwater zes. Met een plus of een min kan het wildwater nog iets specifieker worden omschreven, bijvoorbeeld wildwater 3+ of wildwater 4- .

Belangrijk:

Bronnen waarin rivieren worden beschreven dienen geïnterpreteerd worden. Door de evolutie van de laatste jaren in de ontwikkeling van types (lengte en volume ) en materialen (polyester versus polyethyleen: PE) van kajaks en kano's  is het zo dat de classificatie uit oudere bronnen niet meer overeenstemt met de huidige moeilijkheidsgraad. Het is dus steeds nuttig de meest recente bronnen te raadplegen.

Daarnaast zorgt persoonlijke interpretatie nogal eens voor stof tot discussie. Om deze discussie te vermijden publiceren we deze schaal.

Categorie I:Makkelijk

Goed bevaarbaar voor iedereen, ook voor mensen die voor het eerst in een kano zitten.Geen of kleine golven; duidelijke doorvaart; geen hinderlijke obstakels.

Categorie II: Medium

Met bijvoorbeeld een raft of een kano voor iedereen stroomafwaarts te bevaren. Wanneer je gecontroleerd de rivier af wil varen vergt het enige kano- of raft-vaardigheid.Eenvoudige goed overzienbare vervallen met kleine golven. Wildwater twee is redelijk eenvoudig te bevaren in bijvoorbeeld een kano.

Categorie III: Moeilijk

Te moeilijk voor beginnende kanoers en rafters (zonder instructeur aan boord). Voor wildwater 3 moet je goed je eigen koers kunnen varen op ww2 en moet je stevig in je boot zitten.Grote golven, onregelmatigheden, stenen, keerwaters; minder goed overzienbare stroomversnellingen. Met andere woorden: veel water met veel overzicht (grote sterke golven) of weinig water met veel verval en stenen en weinig overzicht. Wildwater drie vereist een goede beheersing van de boot.

(veel verblokking, weinig waterkracht)

(meer waterkracht, weinig verblokking)

Categorie IV: Behoorlijk moeilijk

Bevaarbaar voor mensen die goed kunnen kanoën of raften en ervaring hebben met wildwater 3. Het vergt een goed gevoel voor het wilde water dat door de rivier heen stroomt.Lange stroomversnellingen. grote golven, veel onregelmatigheden, gevaarlijke stenen, sterke keerwaters waarin veel lucht naar boven komt waarbij slecht te overzien is vanuit de rivier wat er gaat komen. Wildwater vier vergt een zeer goede beheersing van de boot en een verkenning van het te varen traject.

varianten:

(veel waterkracht, weinig verblokking)

(minder waterkracht, veel verblokking)

Categorie V: Uiterst moeilijk

Alleen bevaarbaar voor zeer ervaren wildwater vaarders. Een verkenning vooraf vanaf de kant is noodzakelijk. De vaarder moet vervolgens in staat zijn om de van tevoren bedachte route uit te voeren.Uiterst moeilijke lange en gevaarlijke stroomversnellingen die elkaar bijna onafgebroken opvolgen. Een grote hoeveelheid obstakels in de rivier, met grote vervallen en veel water. Het vergt een verkenning vanaf de kant om te zien hoe de passage eventueel bevaren kan worden. Alle mogelijke voorzorgsmaatregelen dienen getroffen te worden wanneer men wildwater vijf wil varen.

varianten:

(veel verblokking en verval, minder waterkracht)

(zeer veel waterkracht, weinig verblokking)

Categorie VI: Onbevaarbaar

Voor mensen die de grens van het onmogelijke willen verleggen.Onbevaarbaar/levensgevaarlijk.
(extreem hoog verval meer veel water)  (extreem grote wals)