Vlaamse Kano & Kajak Federatie

Waar

Men kan wildwater terug vinden over gans de wereld maar meestal in  streken met voldoende verval zoals de Alpen, Noorwegen, Chili of zelfs de Belgische ardennen (zie ook derogatie rivieren). De moeilijkheidsgraden van rivieren worden aangeduid op een schaal van 'WW1' tot 'WW6': WW1 is gemakkelijk en WW6 is onbevaarbaar. Naast de echte rivieren heeft men ook nog kunstmatige wildwaterpistes om op te oefenen.

 

Wanneer

Dit hangt af van wanneer er waar water is. Afhankelijk van het gebied loopt het samen met smeltperiodes of hevige regenval. Waterstanden zijn vaak automatisch gemeten via peilschalen die op internet te bezichtigen zijn op tal van sites. Meer info hiernaast.

 

Leden van de federatie hebben extra mogelijkheden in de Ardennen gedurende de periode van 01/10 tot 15/03, tussen zonsopgang en zonsondergang, indien ze een waterpeil hebben hoger dan of gelijk aan het wettelijk vastgelegde minimum peil, gemeten op de aangegeven peilschaal.Bepaalde periodes  wanneer er in de Ardennen voldoende water is op de zogenaamde derogatie-rivieren.