Vlaamse Kano & Kajak Federatie

De Vlaamse Kano & Kajak Federatie wil samen met haar clubs streven naar een optimale samenwerking om zoveel mogelijk jeugd aan te zetten om te kajakken, maar ook het behouden van hun leden. Het reglement werd aangepast naar het jaar 2019 en de clubs werden gecontacteerd om deel te nemen. Sport Vlaanderen vindt het Jeugdinvest programma een fantastisch programma om zich te focussen op jeugd en trekt hiervoor een groot budget uit.

Er zijn 3 kwaliteitsprincipes in dit project namelijk “Draagvlak jeugdwerking”, “Goed (jeugd)bestuur” en “Kwaliteit van het jeugdaanbod”. In het project dienen de clubs eerst te voldoen aan de algemene subsidievoorwaarden, deze voorwaarden worden meestal zelfs standaard behaald door de verschillende clubs. In de vier kwaliteitsprincipes zijn er verschillende criteria waar de club credits kan winnen. Deze credits worden vervolgens gelinkt aan de subsidies die VKKF gekregen heeft van Sport Vlaanderen.

De clubs die meedoen aan het project kunnen één van de drie labels winnen, de labels zijn gelinkt aan verschillende criteria. Er zijn 4 criteria namelijk het procent gediplomeerde trainers t.o.v. aantal leden, procent jeugdleden t.o.v. aantal leden, al dan niet hebben van een jeugdbeleidsplan en het aantal deelnames aan jeugdactiviteiten. De clubs konden a – b – c scoren op deze criteria. Wanneer een club 3 keer A scoorde, behaalde hij een gouden label. Als een club 3 maal B scoorde, behaalde hij een zilveren label. De rest scoorde een bronzen label.

Jeugdinvest 2019 1

Gouden label (8 clubs): Deinse Kajak Club, Kanoclub De Paddel, Koninklijke Kortrijkse Yacht- en Kano Club, Roeselaarse KajakVaarders, Harelbeekse Kano Vereniging, Koninklijke Cano Club Mechelen, Technico Kajak Club en Geelse Kajak Vaarders,

Zilveren label (9 clubs): Kastelse Kayak Klub, Koninklijke Sportivitas Kayak Club Leuven, Neerpelt Watersport Club, Diksmuidse Kajakclub De Billander, Gentse Kano en Kajak Organisatie, Koninklijke Sobeka Kano Klub Zwevegem, Boomse Kajakclub De Schorre, Molse Kano En Kajak Club en Ieperse Roei- en Watersport Vereniging

Bronzen labels (3 clubs): Vlaamse Vereniging voor Watersport Hasselt, Koninklijke Cano Club Gent en Willebroekse Kajak Klub Hazewinkel.

 

 

Voor de eerste kwaliteitsprincipe “Draagvlak jeugdwerking” scoren RKV het hoogst met 111 op 117. Voor de tweede kwaliteitsprincipe “Goed (jeugd)bestuur” scoren KDP en RKV het hoogste met 59 op 80 credits. Voor de derde kwaliteitsprincipe “Kwaliteit van het jeugdaanbod” scoort HKV het hoogste met 107 credits op 186. Voor de vierde kwaliteitsprincipe “Gezond en Ethisch sporten” scoort KDP het hoogste met 43 credits op 54. De club met de meeste jeugdleden in GKV, ze tellen een totaal van 80 jeugdleden. Alle jeugdleden samen in het Jeugdinvest programma bedraagt 792 leden, in totaal zijn er 965 jeugdleden in de Vlaamse Kano & Kajak Federatie.

Met de gekregen subsidies mag de club kiezen in welke zaak hij investeert, een voorwaarde is dat dit gerelateerd is met hun jeugdwerking, bijvoorbeeld aankoop van sporttechnisch materiaal. Hier kan je de verdeling van punten en subsidies per club terugvinden.

VKKF wil alle deelnemende clubs bedanken voor hun inzet. Ze wil ook alle clubs feliciteren met het geleverde werk in functie van hun jeugdwerking. Als laatste wil ze deze clubs succes wensen in het optimaliseren van hun jeugdwerking door de gegeven feedback van VKKF.

Natuurlijk gaan we in 2020 door met dit programma! Zijn er jeugdleden in jouw club? Zijn er trainer(s) die zich inzetten en ontfermen voor de jeugd? Wil je graag meer vriendjes en vriendinnetjes hebben in je club? Wil je graag extra materiaal in je club? Maar de belangrijkste vraag: wens je te groeien in de jeugdwerking?

Schrijf jullie dan zeker in het Jeugdinvest programma van 2020!

Wens je nog meer informatie over het Jeugdinvest programma, aarzel dan niet om Joanna te contacteren!