Vlaamse Kano & Kajak Federatie

Workshop: Jeugdtrainers zijn animatoren

 De uitdaging die sommige clubs ervaren is dat je soms training geeft aan vrij diverse groepen wat niveau en vaardigheden betreft. Clubs werken al met niveaugroepen op training, maar binnen die groepen kunnen er nog altijd redelijke verschillen zijn. Ook zijn er vaarders die soms liever met een hogere/lagere groep varen dan de groep waar ze qua niveau het best in passen omdat ze dan meer bij hun leeftijdsgenoten/vrienden zitten. Wil je 

• Zaterdag 23 november 2019: 9h30-12h30: GKV

Jeugdinvest clubs kunnen gratis deelnemen en kunnen hiermee credits verdienen. 

Wil je weten hoe je hiermee omgaat & wil je ook enkele tips & tricks? Schrijf je dan nu in via een mailtje naar

Bijscholing: Omgaan met verschil

Kajakclubs worden meestal gekleurd door veel verschillende mensen en persoonlijkheden. Ook vaarders met specifieke behoeften, zoals bv autisme of personen met een moeilijke thuissituatie, mogen we verwelkomen in onze clubs. Bij hen is het belangrijk om op training of tijdens een clubactiviteit hier de nodige aandacht aan te besteden en waar nodig een aangepaste aanpak te voorzien, maar dat is niet altijd evident. Deze bijscholing heeft dan ook als doel om enkele algemene inzichten en praktische tips aan te reiken over hoe je hier het best mee omgaat in de (kajak-)praktijk als trainer of begeleider.

Elke Ghekiere zal deze bijscholing geven. Zij is van opleiding leerkracht bijzonder onderwijs, geeft parttime les aan kinderen met autisme en werkt daarnaast in een ondersteuningsteam voor jongeren met specifieke leerbehoeften in het gewoon onderwijs. Vanuit haar opleiding en beroep heeft ze dus heel wat ervaring en kennis over omgaan met jongeren met specifieke behoeften.

Donderdag 12/12/2019: Technico Kajak Club (Stoktsestraat z/n – 2300 Turnhout)

 

Bijscholing: Sporten met grenzen

De bijscholing “Sport met grenzen” wordt georganiseerd in samenwerking met de Vlaamse Roeiliga. Deelnemen aan de bijscholing zijn extra credits voor Jeugdinvest.
Indien je in 2020 de opleiding “Club-API” wil volgen, is de vereiste de deelname aan Sporten met grenzen.

Donderdag 7/11/2019: Sport Vlaanderen Willebroek: hier inschrijven
Donderdag 28/11/2019: Sport Vlaanderen Brugge: hier inschrijven

BEN JE EEN SPORTBEGELEIDER?
Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe bied je het meeste privacy maar bewaak je toch de orde in de kleedkamer? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden tijdens de training met kinderen en jongeren? Hoe ga je om met aanrakingen in de sport? Welke antwoorden geef je op vragen over seksualiteit? Hoe reageer je als je ploeg niet meer naakt wil douchen? Welke afspraken maak je op sportkamp?

BEN JE EEN CLUBBESTUURDER?
Wat doe je als een sporter foto’s heeft genomen van de meisjes onder de douche? Hoe zorg je voor een laagdrempelig aanspeekpunt voor mogelijke problemen? Welke gedragscode maak je op voor sporters en trainers omtrent kleedkamer- en douchegebruik? Kunnen er seksueel getinte mopjes gemaakt worden op de club met kinderen en jongeren? Mogen trainers en jongeren sms’en? Welke stappen neem je als een ouder een probleem meldt? Kan je een lid schorsen of uitsluiten voor lichamelijk of seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Op al deze vragen biedt SPORT MET GRENZEN: Vlaggensysteem een antwoord. Het pakket bestaat uit een handleiding en 30 situaties die in de sport kunnen voorkomen. Om dit thema volwaardig in jouw club aan te pakken vind je in SPORT MET GRENZEN: Beleidsinitiatieven concrete acties die je binnen je sportorganisatie kan verwezenlijken. De vorming is een mix van theorie, tips, voorbeeldcases en eigen aangereikte situaties.