Vlaamse Kano & Kajak Federatie

gent_stage__zagreb_199-2 

Topsport heeft binnen het lijnvaren in de VKKF een enorme evolutie doorlopen. Waar vroeger Carlos, nationale trainer, enkel een goede samenwerking had met één kinesist, is de omkadering nu volledig uitgebouwd met het Bakala team vanuit de KULeuven, Grit Sportsclinic, NewTom, ...: een team van mensen gespecialiseerd in alle facetten van een professionele begeleiding. Dr Vincent Vanbelle is het aanspreekpunt voor trainer en atleten i.v.m. hun medisch te begeleiden. Bieke Vandenabeele zorgt voor specifieke krachttraining, Peter Hespel en Maarten Thysen stellen in samenspraak met Carlos de trainingsschema’s op waarbij de nieuwste wetenschappelijke snufjes worden toegepast.. Zo wordt er oa getraind in de hypoxiekamer vand e KULeueven, sliepen onze atleten in een hogedrukcontainer ter voorbereiding van de OS, ....

 

Topsporters van uithoudingssporten – waaronder kajakkers, kunnen er hun prestaties significant door verbeteren. Hypoxietraining vormt immers een enorme meerwaarde op het vlak van ontwikkeling van het aëroob en anaëroob vermogen van topatleten. De hypoxietrainingsruimte is bovendien geklimatiseerd: ze is dus ook geschikt voor metingen in verband met dehydratatie en aanpassing aan hitte, belangrijke factoren indien aanpassingen aan wedstrijdomstandigheden  eventuele  nodig zijn .

Als sluitstuk aan de begeleiding adviseert Raf Vandijck de atleten bij eventuele vragen over een gezond sportdieet. Hij is ook degene die hun “body compositions” controleert en waar nodig bijstuurt.